Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΑΤΗ



   Δεν υπάρχει ενήλικας ή μικρό παιδί που να μην έχει απολαύσει τα παραμύθια που άκουγε από τους γονείς του ή από την γιαγιά του.....


 Παραμύθια για τόπους μαγικούς, με πριγκίπισσες και ιππότες, με κακές μάγισσες και ξωτικά. Με τέρατα και δράκους! Που όμως πάντα το καλό κερδίζει και το κακό συντρίβεται!
Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι πρέπει να ένοιωσε και η αγαπητή τηλεπαρουσιάστρια Ελεονόρα Μελέτη, όταν στην εκπομπή της #hashstag αποφάσιζε να ασχοληθεί με την διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές. Ομολογώ ότι δεν περίμενα ποτέ κάποιος από την Ελληνική τηλεόραση να αποτολμήσει μία τόση βαθιά βουτιά στο ζήτημα των διατροφικών διαταραχών. Και ομολογώ ότι σε ένα μεγάλο βαθμό έμεινα σχετικά ικανοποιημένος από την τίμια και προσεγμένη μεταχείριση των ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.
Όμως η εκπομπή όσο ωμή, σκληρή και αληθινή και αν ήταν στην παρουσίαση των διατροφικών διαταραχών, άλλο τόσο ψεύτικη και επιπόλαιη και παραπλανητική υπήρξε στο κομμάτι της διατροφής και της παχυσαρκίας. Ο πρόλογος της παρουσιάστριας ήταν ένα ατόφιο δείγμα ψευδοεπιστήμης και παραπληροφόρησης. Ειδικά όταν με έμφαση τόνιζε ότι πριν ξεκινήσουμε κάποια προσπάθεια να χάσουμε κιλά ΠΡΕΠΕΙ να μάθουν ποιες τροφές μας παχαίνουν! Το οποίο μπορεί ο κάθε ένας να μάθει μέσα από την διενέργεια ενός απλού τεστ δυσανεξίας!
Έκπληκτος παρακολούθησα την «συνάδελφο» (τα εισαγωγικά δεν έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση του πτυχίου αλλά με την κακή εφαρμογή της επιστήμης μας και την παραβίαση πλήθους κανόνων δεοντολογίας). Το show μπροστά στην κάμερα ήταν τουλάχιστον προκλητικό. Η αιμοληψία (από πότε επιτρέπεται σε διαιτολόγο να κάνει αιμοληψία; ), η εξήγηση του τεστ, η χωρίς επιστημονική βάση «τεκμηρίωση» των αποτελεσμάτων όλα αυτά ήταν συστατικά ενός κακογραμμένου σεναρίου προβολής μίας εύκολης και μαγικής λύσης! Δεν φταίει ο λάθος τρόπος διατροφής σου, δεν είναι ελάχιστη η καθημερινή σου δραστηριότητα, είναι αυτή η τροφική ευαισθησία, η δυσανεξία που σε κάνει να παχαίνεις, το κακό σου το ριζικό.
Δεν ξέρω αν η «συνάδελφος» έχει Βρετανική παιδεία, σίγουρα όμως δεν έχει επαφή με τον BDA τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων. Ούτε σίγουρα έχει επαφή με την Ελληνική επιστημονική πραγματικότητα. Γιατί και ο BDA έχει ξεκάθαρα αρνητική θέση στην ΑΠΑΤΗ των τεστ δυσανεξίας, αλλά και η ΕΔΔΕ έχει ξεκάθαρα θέσει μία έντονη κόκκινη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της επιστήμης και της ψευδοεπιστήμης που παραπλανά και εξαπατά τους πολίτες! Και να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία!
Άπειρες φορές έχουν παρουσιαστεί οι γνωμοδοτήσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας! Διαβάζοντας μόνο μερικά αποσπάσματα, κάποιος εύκολα μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα!
«...Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον επιστημονικά τεκμηριωμένη μέχρι τώρα, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό. Οποιοσδήποτε επικαλείται κάτι τέτοιο εκμεταλλεύεται με δόλο την άγνοια του κοινού. Αυτό κατά την γνώμη μου πρέπει να απαγορευτεί. ....»
«....Τέλος, δεν έχουν βρεθεί συσχετίσεις των επιπέδων των αντισωμάτων αυτών με κλινικά συμπτώματα δυσανεξίας ενώ δεν υπάρχει καμία μελέτη στην επιστημονική βιβλιογραφία που να εκτιμά την διαγνωστική αξία αυτών των τεστ....»
«.... Για τους παραπάνω λόγους, πολλές έγκριτες επιστημονικές εταιρίες όπως:
  • European Academy of Allergy and Clinical Immunology
  • National Institute of Clinical Excellence
  • American Academy of Allergy, Asthma and Immunology
  • American College of Allergy, Asthma and Immunology
  • National Institute of Allergy, Asthma and Infectious Diseases
  • Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy
απορρίπτουν τα τεστ μέτρησης IgG αντισωμάτων ως αξιόπιστα εργαλεία ανίχνευσης τροφικών δυσανεξιών.»
«Σύμφωνα με τα παραπάνω, η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός γιατί τα τεστ που χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική βάση, αφετέρου γιατί οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα ως εργαλεία που θα καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός γιατί δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφετέρου γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών που σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες.»
Και να μην ήταν μόνο αυτά; Ξεκάθαρα το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει θέση ότι η εφαρμογή τους είναι παράνομη και ότι απαγορεύεται! Μήπως δεν έχει δημοσιευτεί πολλές φορές το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας; Μήπως δεν έχει κοινοποιηθεί άλλες τόσες μέσα από διάφορα κανάλια; Μήπως η «συνάδελφος» δεν έχει ενημερωθεί από την αρμόδια διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας που λειτουργεί το γραφείο της ότι αυτές οι μέθοδοι είναι απαγορευμένες; Η μήπως διδάχτηκε κάτι διαφορετικό στα θρανία που έκατσε; Κάτι που εμείς όλοι οι υπόλοιποι 'Έλληνες Διαιτολόγοι (αλλά και του εξωτερικού) ξεχάσαμε να διαβάσουμε στα συγγράμματα που διδαχτήκαμε; Μήπως είναι η μόνη που διδάχτηκε για δυσανεξία στο σιτάρι και όχι στη γλουτένη; Η για δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και όχι στη λακτόζη;
Ό,τι και να πει κανείς, το παραμύθι ήταν η ίδια η εξέταση και ο δράκος, αυτός που δαγκώνει και τρώει, όχι ανθρώπους αλλά χρήματα και πορτοφόλια ανυποψίαστων πολιτών καταναλωτών, ήταν το ίδιο το διαγνωστικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η τηλεπαρουσιάστρια. Και που φυσικά ελπίζω να κατάλαβε πόσο κορόιδο πιάστηκε όταν με στόμφο η «συνάδελφος» της ανακοίνωσε ότι πρέπει να κόψει για πολύ καιρό τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι (και όσες τροφές το περιέχουν) , το αγαπημένο της αυγό, οι πατάτες, οι μελιτζάνες και η ντομάτα!
Καλά έκανε η εκπομπή και ασχολήθηκε με την διατροφή. Και καλά θα κάνει να ξανασχοληθεί με τα τεστ τροφικής δυσανεξίας. Σε ένα νέο #hashtag... στο #ΑΠΑΤΗ.

                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..